Terug

Ali B - Biografie

Ali B combineert rap met komedie en ziet zichzelf als een rasechte straatentertainer.

Nu Ali B boeken bij Eastside Bookings & Artists

Ali B is een man met een serieuze boodschap, maar hij is ook de man van de lach. Ali B combineert rap met komedie en ziet zichzelf als een rasechte straatentertainer. Een rapper die de nederhop naar een ander level heeft getild. Ali B heet voluit Ali Bouali en is op 16 oktober 1981 in Zaanstad geboren. 

Door Osdorp Posse raakt hij bekend met de hiphop. Hij leert de rhymes van de nummers van Osdorp Posse uit zijn hoofd en ontwikkelt zo een nieuw talent: rappen. Na een tijdje andermans teksten te hebben nagerapt, begint Ali zijn eigen teksten te schrijven. Dat slaat goed aan bij de jongens uit de buurt waardoor hij gemotiveerd raakt door te gaan. 

Ali B - Zijn eerste optreden

Onder de naam Ali B, een verwijzing naar de manier waarop criminele Marokkanen in de pers worden aangegeven, treedt hij overal en nergens op. Zijn roem is snel stijgende, iedereen heeft het over 'die lijpe Mocro' of 'Ali Baba', zoals Ali B ook wel wordt genoemd, met zijn drukke, energieke optredens. In 2002 wordt hij genomineerd voor de Grote Prijs van Nederland. Die nominatie heeft hij te danken aan het feit dat hij één van de weinigen in Nederland is die Hip Hop en komedie zo goed weet te combineren. Hij verliest de finale ternauwernood van zangeres Corey, maar zijn naam is gevestigd. Twee maanden later tekent hij een deal met Warner Music. Die deal mondt uit in de release van de single 'Waar gaat dit heen'. De aanvragen voor optredens stromen daarna binnen. Ali B staat overal. Daarin verschilt hij van veel andere rappers. Het maakt hem niet uit waar hij moet optreden zolang hij zijn boodschap maar kan overbrengen en de mensen aan het lachen kan maken. Na 'Waar gaat dit heen', besluit hij samen met zijn management een eigen label te starten. Hieruit volgen 'Leven van de straat', 'Geweigerd.nl', 'Ik ben je zat' en 'Wat zou je doen' met Marco Borsato. De singles zijn oplopend in succes, waarbij 'Wat zou je doen' hem zijn eerste nummer één hit oplevert.

Debuutalbum

Zijn debuutalbum 'Ali B vertelt het leven van de straat' scoort erg goed en Ali begint een gelijknamige theatertour. Tijdens deze cabaretvoorstelling neemt hij het publiek mee naar de multiculturele straten van Amsterdam. Je kunt 2004 echt het jaar van Ali B noemen, hij sleept de ene prijs na de andere prijs in de wacht. Zo heeft hij een Essent Award, de Megaward, een Zilvere Harp, de Poprpijs en een TMF Award gewonnen. In 2005 lijkt het succes zich op dezelfde voet voort te zetten, hij reist in 4 maanden maar liefst naar 7 ontwikkelingslanden voor de documentaire Rap Around the World in opdracht van Plan Nederland. Deze documentaire wordt uitgezonden bij MTV en is tevens verbonden aan een lespakket dat maar liefst op 900 scholen wordt ingezet. Hij wint als Marokkaan de kidschoice award voor beste kaaskop en zijn theatervoorstelling gaat maar liefst in 80 theaters in reprise. Ali B is tevens de eerste rapper ter wereld die een eigen wassenbeeld heeft. Het wassenbeeld is te zien in Madame Tussauds, dat gevestigd is aan de Dam in Amsterdam. Kortom hij lijkt niet te stoppen.

Exclusieve artiesten

Alle Genres

Best bezochte artiesten