Terug

Marco Borsato - Biografie

Nederlandse zanger van Italiaanse afkomst die na het overschakelen van Italiaanse covers naar Nederlandstalige pop midden jaren negentig enorm populair wordt en daarmee een opwaardering van het Nederlandse lied in werking zet.

Nu Marco Borsato boeken bij Eastside Bookings & Artists

Marco Borato wordt bekend door de Soundmixshow in 1990. Tom de Graaf, zangleraar van o.a. Gerard Joling en Karin Bloemen, neemt het talent onder zijn hoede.

In 1994 verschijnt het nummer Dromen Zijn Bedrog op single. Het publiek pikt het plaatje op en het schiet naar de bovenste plaats van de hitparade, waar het dertien weken blijft staan. De single overtreft alle verwachtingen en verkoopt 350.000 exemplaren. De Nederlandstalige cd Marco is inmiddels verschenen en de zanger begint aan zijn zegetocht als meest belangrijke exponent van de opgeleefde interesse in de Nederlandstalige amusementsmuziek. De cd Marco verkoopt 425.000 exemplaren. In november is ook de tweede single Waarom Nou Jij? bovenaan de hitlijst beland.

In 1996 staat de single Ik Leef Niet Meer Voor Jou in de hitlijst. Op 5 mei vliegt Marco per helikopter langs vijf grote bevrijdings-festivals in Nederland om een aangepaste versie van het nummer Vrij Zijn te zingen. Eind juni staat hij met zijn begeleidingsband op het Parkpopfestival in Den Haag en levert hij een overtuigend optreden af dat ook de interesse wekt van de ‘serieuze’ muziekwereld.

Marco Borsato krijgt op het festival Noorderslag in Groningen de Popprijs 1997 uitgereikt.

In januari 2002 zingen Marco Borsato en Sita hun duet Lopen Op Het Water tijdens het feestje in de Arena ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

Borsato neemt de een na de andere prijs in ontvangst zoals de TMF Awards (maar liefst negen keer op rij voor beste zanger nationaal), zilveren en gouden Harpen en de Edison Music Awards:

Hij wint in drie categorieën: beste zanger, beste muziek-dvd en de publieksprijs voor beste album. Marco Borsato ontvangt in april in Ahoy' voor het tiende achtereenvolgende jaar een TMF Award voor Beste Nederlandse artiest. De zanger wordt ook uitgeroepen tot Artist Of The Decade. Marco Borsato doet op 30 april mee aan Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben, een show op het Haagse Malieveld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Beatrix, in aanwezigheid van de jubilerende koningin. Van 13 mei tot en met 1 juni staat Borsato in het Sportpaleis te Antwerpen met de uitverkochte show Symphonica. Speciaal voor dit programma wordt de band uitgebreid met een Guido and his Orchestra, een orkest van 32 personen onder leiding van Guido van Dieteren. Tijdens de uitreiking van de Belgische TMF Awards wordt Marco Borsato begin oktober uitgeroepen tot beste internationale artiest. Op 4 oktober, tijdens Friends For Warchild in Ahoy', zingt Marco Borsato samen met Tasha's World het duet Vlinder.

2006 Begin februari verschijnt Because We Believe, een duet met de Italiaanse zanger Andrea Bocelli. De single is geschreven door Bocelli en David Foster, die ook al nummers schreef voor Madonna, Lionel Richie en Barbra Streisand. De single in Nederland krijgt nog een toevoeging van een Nederlandse tekst die is geschreven door Borsato's vaste tekstschrijver John Ewbank. Het plaatje komt binnen op de eerste plaats van zowel de Mega Top 100 als de Top 40. Voor Borsato betekent dit zijn negende nummer 1 hit in de Top 40. Daarmee is hij na The Beatles de artiest die het vaakst de hoogste plaats in deze lijst heeft bereikt. Tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied brengen verschillende Nederlandse artiesten op 19 maart een hommage aan Marco Borsato. Artiesten als Paul de Leeuw, Frank Boeijen,Trijntje Oosterhuis, Paskal Jakobsen (Bløf), Veldhuis & Kemper, Herman van Veen, Lenette van Dongen, MIR en Esther Hart worden daarbij begeleid door het Metropole Orkest. Borsato ontvangt die dag de Radio 2 Zendtijd Prijs 2006. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Marco Borsato in de categorie Beste Zanger. Eind oktober/begin november geeft Borsato tien optredens in het Arnhemse Gelredome onder de titel Symphonica In Rosso. De zanger en zijn band worden begeleid door GUIDO & His Orchestra, een bijna 40-koppig Nederlands orkest.

Exclusieve artiesten

Alle Genres

Best bezochte artiesten