Terug

Deborah J. Carter - Biografie

Vocaliste Deborah J. Carter werd geboren in de U.S.A. en groeide op in Hawaii en Okinawa. Zij begon met pianolessen op haar derde levensjaar, aangespoord door haar moeder, een pianolerares en koordirigente. Later zong zij gospel in de kerk en studeerde klarinet, dwarsfluit en saxofoon aan het befaamde Berklee School of Music.

Nu Deborah J. Carter boeken bij Eastside Bookings & Artists

Na jaren in Spanje gewoond en gewerkt te hebben woont Deborah J. Carter tegenwoordig in Amsterdam en behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene. Stylistisch kan men haar plaatsen tussen eigentijdse jazz vocalistes als Deedee Bridgewater, Dianne Reeves en Carmen Lundy. Zij toert met haar eigen kwartet en was te horen op de meeste jazzfestivals in Nederland, waaronder het Northsea Jazzfestival, het Goois Jazzfestival te Bussum, het Seabottom Festival te Lelystad, de Jazzdriedaagse te Amersfoort, Jazz in Duketown in Den Bosch, etc.

Deborah J. Carter is een welkome gast-artieste bij verschillende gevestigde jazzorkesten als de Hessische Rundfunk Big Band, The Berlin Jazz Orchestra, de Sedavi Latin Jazz Big Band, het Metropool Orkest, het Timeless Orchestra, The American Songbook Orchestra, de Ruud Bos Big Band en de Dutch Swing College Band, met wie zij in 1999 voor een toernee maakte met een Duke Ellington tribute programma. Deborah was te reeds horen in diverse radio programma’s (Volgspot Live - NCRV, Radio West) en verscheen op de TV o.a. in het live muziek programma Cor & Co, met Cor Bakker. Met Michel Varekamp, Frits Landesbergen en Scott Hamilton verzorgde zij een theatertoernee met een Tribute to Louis Armstrong show.

De afgelopen jaren was Deborah te vinden op jazz podia in Duitsland, Benelux, Engeland, Letland en vooral regelmatig in Spanje, waar zij ook lesgaf op diverse seminars. In maart 1998 werd haar eerste solo cd, getiteld “ ‘Scuse Me...” (Serendip/JBTD 9823) gereleased en goed ontvangen door zowel de pers als het publiek. Recentelijk is haar tweede cd, “ ‘Round Moonlight” (Timeless Records SJP464) uitgekomen. De composities op deze CD zijn gedeeltelijk van Deborah J. Carter zelf, naast co-composities en enkele originele arrangementen. De stijl valt te omschrijven als contemporary jazz, met duidelijke latin invloeden. Een live CD is in voorbereiding.

Het Deborah J. Carter Quartet toert met haar band bestaande uit: Coen Molenaar (Holland) - piano Mark Zandveld (Holland) - bass Enrique Firpi (Uruguay) - drums

Recensies over live optredens

Mindener Tageblatt, Kerstin Rickert
Deborah Carter liet zien een fantastische zangeres te zijn met een verbazingwekkend veelzijdig repertoire. Met een krachtige, immer swingende stem schitterde zij in haar veelal door latin geinspireerde eigen composities, als mede in prachtig gearrangeerde klassiekers van componisten van Duke Ellington tot John Lennon en Paul McCartney. Haar versie van de Beatles song “Yesterday” (zoals veel van haar stukken met bossa groove) was inspirerend; “Sabado!”, wat verteld over een nacht vol dansen in Mallorca, hield het publiek in haar greep. Bovenal imponeerde haar verbazingwekkende frasering, die haar solide achtergrond als saxofoniste toont. Haar gospel roots zijn aanwezig in Deborah Carters gevarieerde muzikale mix van rhythm- and-blues, pop, jazz, en latin. Haar stem omvat een fascinerend bereik, en beheerst de hoge registers schijnbaar met gemak. De zangeres, duidelijk ervaren in de showbizz, gaat vol expressie en kracht te werk- zelfs wanneer ze ballads zingt. Het applaus van het geinspireerde publiek aan het eind was luid and intens, en verstomde slechts na meerdere toegiften.

De Gooi en Eemlander, Jan Rensen
Deborah J. Carter zingt de sterren van de hemel. Ze heeft een heel groot bereik en kan met name in de hoogte vreselijk uitpakken.

Muziek Magazine Oor n.a.v. het optreden op het Northsea Jazz Festival:
...zeer bevredigend... Het geeft nog eens aan dat je als frequent festivalbezoeker heel goed zoekt tussen al die grote namen die al decennia op het programma staan, er nog altijd genoeg aangename verassingen te ontwaren zijn.

Jazz Inn-fo, Henk Kuipers over het optreden op het Autumn Jazz Festival Assen:
...een zeer professioneel gezelschap! Stuk voor stuk heel begaafde musici. Een betere begeleiding kan Deborah zich niet wensen...Ze zingt als vanzelfsprekend, met heel haar ziel en zaligheid, ze beweegt zich natuurlijk en is heel plezierig om naar te kijken. Ze heeft een mooi timbre...Als ik luister naar haar vertolking van Autumn Leaves dan gaat ze zo vrij met de melodielijn om dat de song min of meer ondergeschikt raakt aan haar virtuositeit.

De Telegraaf, n.a.v. de Duke Ellington tribute toernee met de Dutch Swing College Band:
Deborah heeft een mooie stem, een perfecte timing, grote trefzekerheid en oorstrelende invloeden van de grote vrouwen uit de jazz, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn en Dinah Washington. Schijnbaar moeiteloos breidde ze haar interesses en vaardigheden uit naar latinjazz, funk, blues, maar ja, als jazz-zangeres kun je bijna niet om Ellington heen.

Jazz Nu, Tom Beetz over Seabottom festival:
De grote vocale verrassing was Deborah J. Carter.......een forse stem waaruit een kerkachtergrond blijkt en een grote kennis van hedendaagse songs. ...het jazzgevoel blijft overheersen.......ze kan meer dan aardig schrijven....

De Stentor, Hans Invernizzi n.a.v. Jazz Impuls concert:
Fixing a hole, Oh Darling, Day Tripper, I will, Here There and Everywhere, en Yesterday zijn door Carter inventief en in haar eigen stijl omgevormd tot nieuwe stukken. Pure jazz met scatzang en extra aandacht voor de lyrics. De meeste Beatlesnummers moeten het niet hebben van intrigerende teksten met diepere betekenissen. Als Carter ze zingt, gaan ze leven, worden ze intens persoonlijk. Het zijn haar woorden.

Exclusieve artiesten

Alle Genres

Best bezochte artiesten